Over mijn blog

This Blog contains personal opinions of Jacco Hoekstra and does therefore not reflect the position of the TU Delft in general. Author can also be followed in Twitter: @ProfHoekstra for interesting links a.o. related to science & engineering

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Curiosity

Op 1 mei was ik in de Cité de l’Espace in Toulouse en daar zag ik een model op ware grootte van de Curiosity Mars Rover naast alle andere Mars rovers (Spirit, Opportunity en Sojourner). Dan realiseer je je pas echt hoe groot die Curiosity rover is. Erachter draaide een mooie animatie van de missie en van de landing, zoals die gepland staat in de ochtend van 6 augustus aanstaande. Wat een ingewikkeld en mooi systeem. Ik hoop dat het allemaal werkt. Dat wordt nog spannend!

Een mooie naam ook: Curiosity, want dat is tenslotte de reden dat we die rover sturen. Niet omdat het geld oplevert of omdat het zo’n efficiënte manier is om wetenschappelijke publicaties te genereren. Nee, om een bijdrage te leveren aan het beantwoorden van onze meest fundamentele vragen: Waar komt het leven vandaan? Zijn we alleen of komt leven vaker voor? En als op Mars leven is ontstaan, is het verwant aan het leven op aarde of los ontstaan? De antwoorden van Curiosity vormen daarbij een belangrijk stukje van de grote puzzel. Pure nieuwsgierigheid dus en niets anders.

Net na mijn afstuderen deed ik als onderdeel van een selectieprocedure voor een ICT-baan een aantal testen waaronder een persoonlijkheidstest. De psycholoog zei in het nagesprek toen dat hij uit mijn profiel heel duidelijk kon zien wat mijn grootste drijfveer in het leven was en of ik zelf een idee had. Nee, geen idee. Het bleek nieuwsgierigheid te zijn. Dat herkende ik toch weer wel: In mijn internetloze jeugd, met slechts twee TV zenders, die alleen ’s avonds soms een BBC docu uitzonden, waren de dorpsbibliotheek, de AO-reeks en vooral de maandelijkse Kijk hoogtepunten.

Veel mensen hebben de neiging om hun eigen drijfveren te projecteren op anderen en ik ben daar geen uitzondering op: volgens mij geldt namelijk voor iedereen dat nieuwsgierigheid de voornaamste drijfveer is. We zijn niet allemaal nieuwsgierig naar hetzelfde maar toch: Is het niet zo dat nieuwsgierigheid de reden is dat je een film afkijkt, een boek uitleest of een videospel uitspeelt? En is een internetverbinding niet gewoon een informatiestroom? Is de enorme omzet van games en films en de opkomst van internet niet een bewijs van een wereldwijde niet te stillen honger naar informatie?

Voor mij is het in ieder geval de basis van mijn filosofie ten aanzien van het onderwijs: als er echt wat te leren valt en het wordt gebracht op een manier dat de nieuwsgierigheid geprikkeld wordt, dan is verplichte aanwezigheid, of een overdosis aan toetsen en in te leveren werk, niet nodig om te leren. Dan zijn studenten sponzen met een niet te stillen honger naar kennis. Die intrinsieke motivatie is niet te verslaan. Curiosity killed the cat, maar universiteiten leven ervan.

Be Sociable, Share!